Home Ei sunt romani ! Ei sunt romani Profesorul Pesamosca
Profesorul Pesamosca

Teribil, zguduitor, un reportaj difuzat acum cateva zile la Antena 3. Undeva, intr-o camaruta a Spitalului “Marie Curie”, pe un pat ingust, neavand unde sa se miste, inconjurat de vrafuri de carti de stiinta, un octogenar cu chipul resemnat.

Prezenta socanta intr-un spital de copii, dar omul cu parul ca neaua nu era nimeni altul decat un geniu al medicinei romanesti, care, dupa decenii la “Grigore Alexandrescu”, infiintase in 1984 Clinica de chirurgie pediatrica de la “Marie Curie” : profesorul doctor Alexandru Pesamosca.  Geniu al chirurgiei nu doar romanesti, autor al unor premiere medicale mondiale, bisturiul de aur care salvase sanatatea, chiar viata a 45 mii de copii, s-a vazut, la retragerea la pensie, redus aproape la situatia unui caz social. Gazduit cu greu intr-o camaruta, asemenea acelei, in care, dupa istovitoare nopti de garda, se odihnea o ora, doua spre a reintra in sala de operatii ca sa redea zambetul unor copii chinuiti, care-l privesc acum din multimea de fotografii aflate pe pereti. E singura avere pe care a adunat-o in aproape sase decenii de cariera. Timp in care nu si-a facut vile si case de vacanta, nu si-a ingrasat conturile. I-a fost destula rasplata de a fi redat viata copiilor suferinzi.

Ce fel de societate suntem? De unde atata ignoranta, atata nepasare, atata uitare a valorilor nationale atunci cand “nu ne mai sunt de folos”, nu ne mai aduc un “ce profit”? De unde acest cinism fata de monumente ale neamului, de valori ale patrimoniului national? Admit ca tinerii nu i-au cunoscut pe marii nostri medici, actori, muzicieni, savanti. Dar Academia? Dar nenumaratele ONG-uri care-s  ingrijorate de soarta papadiei, nu si de a unor inaintasi celebri, care pleaca dintre noi uitati si fara minima recunostiinta? Dar guvernantii, pe care patrimoniu neamului e numai material, iar nu istoric, cultural ori stiintific, cunoasterea pentru ei fiind doar cea de pe Google?

Din ziarul Libertatea din 4 decembrie 2010

Petru Calapodescu – publicist comentator