Home Ei sunt romani ! Ei sunt romani Crina Coco Popescu - a supus Antarctica !
Crina Coco Popescu - a supus Antarctica !

In Antarctica, alpinista Crina Coco Popescu (16 ani) a terminat circuitul “Seven Volcanoes” al celor mai inalti vulcani de pe cele 7 continente! Coco este cel mai tanar alpinist din lume si prima femeie de pe planeta care termina acest circuit, dupa ce a atins, pe 24 ianuarie, si varful Mount Sidley (4.285 metri).

Coc a incheiat in luna ianuarie expeditia “Antarctica 2010 - 2011”, unde a ajuns pe cel mai inalt Vulcan, Munt Sidley, dar si pe cel mai inalt munte al Antarcticii, Mount Vison (4.897 metri). Pustoica, originara din Rasnov, a povestit: “Am stat 15 zile in Union Glacier, asteptand sa plecam. Apoi, am incercat sa atingem varful cat mai repede si am reusit.”  Coco spune ca totul a fost OK: “Nu a fost mai frig decat e normal sa fie aici, adica -34 de grade. Asta nu m-a impiedicat sa-mi vad de treaba.”  Conform alpinistei, expeditia a costat 70.000 euro. Crina, care detine deja cinci recorduri mondiale de varsta, a devenit maestru al sportului la numai 14 ani si ne face din nou mandri ca suntem romani: “Iau cu mine mereu steagul Romaniei, pentru ca e tara in care m-am nascut si pe care o reprezint peste tot”.

La primavara, urmeaza Everestul.  Pe 1 februarie Coco a inceput ascensiunea pe Ojos del  Solado (6.893 m), un program de aclimatizare pentru Everest, a carui urcare este programata sa inceapa in aceasta primavara.  Daca va cuceri Everestul, Coco va avea la active si “Seven Summits”, circuitul celor mai inalte varfuri din lume (Elbrus, 5.642 m – Europa, Kilimanjaro, 5.895 m – Africa, Aconcagua, 6.962 m – America de Sud, McKinley, 6.198 m –America de Nord, Carstenesz Pyramid, 4.509 m – Oceania, Vinson , 4.897 m – Antarctica, Everest, 8.848 m – Asia). Singurul roman care a reusit sa-si treaca in palmares “Seven Summits” este Ticu Lacatusu.

Din ziarul Libertatea din 28 ianuarie 2011

Mai mult pe:  http://www.libertatea.ro/arhiva/articole/cuvant/crina-coco%20popescu.html