Home Ei sunt romani ! Ei sunt romani Certificatul de roman al lui Mihai Ciubotaru
Certificatul de roman al lui Mihai Ciubotaru

Nu toata lumea isi dispretuieste neamul, nu toti isi reneaga tara de parca ar fi patria ciudatilor! O stire discrepanta, inecata in avalansa de politicieni imberbi si dame de companie cu pretentii de vedete, m-a facut sa plang. La propriu.

Mihai Ciubotaru din Chisinau s-a judecat cu statul moldovean timp de opt ani. A castigat, pana la urma, la CEDO. Nu. Ciubotaru nu-i vreun procesoman, un individ fascinat de salile de judecata. Pur si simplu, a dorit ca in certificatul de nastere, sa fie trecut “roman” si nu “moldovean”! Ei bine, a castigat dupa opt ani, repet, opt ani de tracasare si hachite judecatoresti. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat Guvernul de la Chisinau sa respecte dreptul fiecarui individ de a se autoidentifica din punct de vedere etnic.

Pe 23 martie 2011, Serviciul de Stare Civila i-a eliberat lui Mihai Ciubotaru noul certificat. De astfel de gesturi, care par marunte, se mai hraneste si spiritual acestui popor! Am simtit cum se zbarleste parul pe mine cand am aflat ca fapta lui Ciubotaru ii vizeaza post-mortem si pe parintii sai. Le-a redat nationalitatea si dincolo, in vesnicie!

Juridic, parca romanul Mihai Ciubotaru s-a mai nascut o data. Nu-mi ies din minte cuvintele lui Grigore Vieru, care spunea ca este un ca un “copil infasat in sarma ghimpata”.

In locul politicienilor de la Bucuresti – care decoreaza toate femeile de serviciu de la Cotroceni, i-as oferi pe loc lui Mihai Ciubotaru cetatenia romana. L-as imbraca in ordine si medalii! Dar, probabil, are cea mai frumoasa distinctie posibila: certificatul de roman!

Din ziarul Libertatea din 1 aprilie 2011

Florin Bichir, editor coordinator