Home Ei sunt romani ! Ei sunt romani Românii au superinvenţii, dar statul nu dă doi bani pe ele!
Românii au superinvenţii, dar statul nu dă doi bani pe ele!

Ar putea salva, anual, milioane de vieţi, dar zac în sertarele celor care le-au descoperit. E vorbadespre invenţiile maimultor medici şi cercetători români, care, după ce au fost recompensaţi cu cele mai înalte distincţii pentru inovaţiile lor, nu au primit nici o finanţare de la stat pentru ca acestea să ajungă la pacienţii care au nevoie de ele.

Depistează cancerul în doar şase minute

Dispozitivul inventat de românca Raluca van Staden şi de soţul ei, Jakobus Frederick van Staden, a uimit, anul trecut, pe toată lumea la Salonul de Invenţii de la Geneva, unde descoperirea a primit medalia de aur. Invenţia poate depista cancerul în doar şase minute, dar este încă în faza de proiect, iar banii pentru dezvoltarea lui vin greu.

Dializa prin peritoneu ar ajuta 10.000 de bolnavi

Dializa fără aparat, invenţia prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, a dr. Cristina David şi a dr. Alexandru Ionel Checherita, de la Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti, îşi găseşte cu greu sponsori, chiar dacă folosirea ei în sistemul de sănătate ar reduce costurile pentru tratament de zece ori. “În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul”, explică Ciocâlteu. Deşi inovaţia a fost premiată anul trecut cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, în România doar câteva persoane s-au arătat interesate să o susţin.

Din ziarul Libertatea, 6 iunie 2011

Mai mult pe :  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/romanii-au-superinventii-dar-statul-nu-da-doi-bani-pe-ele-339094.html