Home Ei sunt romani ! Ei sunt romani Geniul romanesc ...
Geniul romanesc ...

O bună iniţiativă a avut Petru Luhan. Care-i, culmea, politician! Europarlamentarul a prezentat într-o inedită expoziţie la Bruxelles, la Uniunea Europeană, mai multe invenţii româneşti. E bine ca, din când în când, europenii ăia snobi să-şi aducă aminte de geniul românesc. Să nu ne creadă căzuţi din copac, barbarii Europei. Petrache Poenaru a inventat stiloul, care a fost patentat de guvernul francez în 1827. Henri Coandă, inginer român, a fost pionier al aviaţiei, fizician, dar şi inventatorul motorului cu reacţie.

 

George (Gogu) Constantinescu, inginer român, a fost responsabil pentru crearea unui nou domeniu al mecanicii, numit sonicitate. A participat activ la construcţia de avioane engleze, tipul Bristol, în perioada cât a locuit în Anglia.

 

Tot Gogu Constantinescu a fost primul care a folosit betonul armat în construcţia clădirilor din România - printre imobilele construite de acesta: Palatul Patriarhiei, Hotelul Athenee Palace, Marea Moschee din Constanţa (Moscheea Carol I).

 

Savantul a fost atât de vivace, încât figurează cu peste 317 brevete de invenţie, parte patentate în SUA, Danemarca, Elveţia, Austria, Germania, Marea Britanie, Franţa, România etc… Un mic calcul ne arată că de la apariţia primei invenţii (1907) până la data trecerii în eternitate (1965), în medie, la fiecare două luni a fost realizat un brevet, iar dacă socotim doar anii săi cei mai prolifici, rezultă o invenţie pe lună.

 

Tradiţia este menţinută. Anul acesta, la Geneva, România a obţinut 24 de medalii de aur, 18 de argint şi 7 de bronz. Să mai spună cineva că nu suntem inventivi. Dar nu ştim “să ne vindem”!

 
De Florian Bichir