Home Ei sunt romani ! Ei sunt romani Romani, eroi ai americanilor...
Romani, eroi ai americanilor...

 “Memorial Day”, este ziua în care americanii îi cinstesc pe cei care au avut o contribuţie în formarea SUA. Printre eroii omagiaţi sunt şi mii de români care au luptat pentru ţara lor de adopţie. Dacă identitatea unora s-a pierdut în negura timpurilor, numele altora sunt pomenite  în timpul festivităţilor.

 

George Pomuţ (1818-1882) este cel mai cunoscut erou român al americanilor. Născut la Gyula, pe actualul teritoriu al Ungariei, într-o familie de braşoveni ortodocşi, el a emigrat în 1855 în SUA. Pentru merite excepţionale în Războiul de Secesiune, generalul de brigadă a ajuns erou al Americii încă din timpul vieţii. Devenit apoi consul general la Sankt Petersburg, Pomuţ a negociat cu ruşii cedarea Alaskăi Statelor Unite. Pentru a-i sublinia meritele deosebite în această afacere, preşedintele american U.S. Grant l-a vizitat pe român la reşedinţa sa din Rusia.

 

În semn de recunoştinţă, numele lui Pomuţ a fost dat unuia dintre cele mai mari vase de război americane. În 1997, preşedintele Bill Clinton, aflat în vizită la Bucureşti, a evocat personalitatea românului, numindu- l “unul dintre eroii care au făurit America de astăzi”. Există un bust al lui Pomuţ în Cleveland, SUA, şi unul în Gyula, Ungaria, iar în Timişoara o stradă îi poartă numele.


Dunca, împuşcat în Războiul Civil

Nicolae Dunca (1837- 1862), născut într-un sat transilvănean, a ajuns adjutant al generalului John C. Fremont, în timpul Războiului Civil. El şi-a pierdut viaţa la 25 de ani, împuşcat de un sudist, în bătălia de la Cross Keyes, Virginia.